Så går en tandimplantatbehandling till

Om du har förlorat eller skadat tänder kan en tandimplantatsbehandling vara ett alternativ för att åtgärda problematiken. Det ger ett naturtroget resultat och kan ge livskvaliteten tillbaka.  

En behandling med tandimplantat inleds alltid med en konsultation. Där får du information av tandläkaren och får möjlighet att ställa frågor. Nästa steg är en grundlig undersökning och vid behov görs även en panoramaröntgen. Detta för att se över situationen i munnen och avgöra om du är en lämplig kandidat för tandimplantat.  

Innan själva behandlingen kan börja måste munnen vara helt frisk, så först måste eventuella förbehandlingar göras.  

När du är redo att börja behandling fäster tandläkaren implantatskruvar i ditt käkben, hur många skruvar som fästs beror på hur omfattande behandlingen är. Ibland behövs endast en skruv, men om du exempelvis ska ersätta alla tänder i en käke behövs mellan fyra och sex skruvar.  

Implantatskruvarna ska sedan läka och växa ihop med käkbenet. Hur lång tid det tar är individuellt och det går inte att påskynda den biologiska läkeprocessen. När skruvarna har vuxit samman med käkbenet så kan tandläkaren fästa de konstgjorda tänderna på skruvarna. Detta kan antingen vara en enstaka tandkrona, en bro eller en hel tandrad.  

En tandimplantatsbehandling är ett stort ingrepp men är en metod med många fördelar för den som saknar tänder. Exempelvis är det en fast lösning vilket gör att patienten inte behöver oroa sig för att tänderna ska ramla ut vid måltider. Tandimplantat gör även att smak- och tuggförmåga kan komma tillbaka och dessutom stimuleras käkbenet av titanskruvarna.