Ta bort missfärgningar och tandsten

Missfärgningar och tandsten kan uppstå av flera olika anledningar. Missfärgningar är i regel inget farligt, men tandsten kan i det långa loppet orsaka tandlossning och dålig andedräkt. Men hur går det till att bli av med tandsten eller missfärgningar?

Ta bort missfärgningar

Vissa missfärgningar går bort genom borstning eller blekning. Ibland kan man dock behöva en professionell tandrengöring. Hos tandläkare i Stockholm kan tandläkare och tandhygienister använda olika verktyg för att polera bort missfärgningarna. Det sliter inte på tanden och är ofta billigare än en tandblekning.

Borttagning av tandsten

Om man får tandsten kan man inte ta bort den själv. Det krävs speciella verktyg. Genom att besöka en tandhygienist kan man bli av med tandstenen samtidigt som man också kan få behandling som förebygger tandlossning. Tandhygienisten kan också informera om hur man ska sköta om sin mun och sina tänder på allra bästa sätt. Om man känner sig lite osäker på tandborstning med mera kan man också få flera goda råd som gör tandhälsan bättre.

Barn och tandsten

Det spelar ingen roll hur gammal man är, alla kan få tandsten. Det behöver inte handla om att man inte borstar tänderna ordentligt utan det kan vara så att man inte kommer åt alla tänder. De kan sitta för trångt, man kan ha svårt för att gapa tillräckligt stort och så vidare. Även om man försöker lära sina barn att borsta tänderna är det inte alltid de lyckas så bra på egen hand. Det kan därför vara bra att övervaka tandborstningen och hjälpa till lite. En tandhygienist kan hjälpa till med att färga barnets tänder tillfälligt. På så sätt kan man enkelt se var barnet borstar bra och mindre bra.

En årligt kontroll kan vara bra

Även om man inte tror sig ha tandsten eller missfärgningar kan det vara klokt att besöka tandhygienisten en gång per år för att få lite mer koll på sina tänder och sitt tandkött.