Lagning av tänder

Om man har har gamla lagningar kan de gå sönder, och man kan också drabbas av karies. I de här fallen kan man behöva laga tanden. Men hur går det egentligen till?

Lagning av tänder

När man kommer till en tandläkare kan man ibland få veta att man har hål i tänderna, och ibland blir det en överraskning. Oavsett läge kommer tandläkaren alltid att undersöka tänderna och eventuellt också röntga dem. Ofta får man bedövning innan lagningen påbörjas men om det är ett litet hål och man tål lite smärta kan man också klara sig utan bedövning om man så vill. Man kan också prova att börja laga tanden och om det inte fungerar kan man ge bedövning senare.

För att få bort karies och rester av gammal lagning krävs det ofta att läkaren borrar i tanden. Det kan låta och också ila lite beroende på hur djupt hålet är. I själva tanden har man ingen känsel. När tanden har blivit färdigborrad kommer tandläkaren att göra rent ordentligt och sedan fylla igen hålet.

Fyllningsmaterial

När det gäller lagning av tänder är det ofta så att man använder sig av en speciell typ av plast som kallas komposit. Den är mycket hållbar och inte giftig. Tandläkaren lyser på fyllningen med en speciell lampa för att få den att stelna. Om fyllningen blir för hög på en tand kan man slipa ned den något.

Efter lagningen

Man kan ofta äta och dricka som vanligt om tandläkaren inte påtalar något annat. Om man har valt bedövning är det dock bra att vara lite försiktig eftersom man inte känner om man råkar bita sig i kinden eller tungan. Ibland kan det också vara svårt att dricka eftersom att man inte känner delar av munnen. Det kan då vara klokt att vänta någon timme tills bedövningen släpper.